BESTEMMINGEN

Abu Dhabi (2)
Argentinië (5)
Australië (4)
Bahama's (1)
Bali (2)
Bolivia (1)
Botswana (1)
Brazilië (2)
Cambodja (1)
Canada (5)
Chili (5)
Colombia (2)
Costa Rica (2)
Dubai (2)
Ecuador (3)
Florida (1)
Hawaii (2)
Indonesië (3)
Japan (1)
Kenia (1)
Malediven (1)
Maleisië (2)
Namibië (3)
Nieuw-Zeeland (4)
Oman (3)
Peru (2)
Sri Lanka (2)
Taiwan (1)
Tanzania & Zanzibar (1)
Thailand (1)
USA (14)
Vietnam (4)
Zimbabwe (1)
Zuid-Afrika (6)
Een review uit Peru

Mijn tweede keer in Peru

Anouk van Wendel de Joode [werkzaam bij Travel Trend] over een reis in Peru op 29 augustus 2024

Op uitnodiging van PromPerú, het verkeersbureau van Peru, vlieg ik in juni samen met 9 andere internationale reisagenten naar Peru. Tijdens deze studiereis maken we kennis met verschillende bestemmingen waaronder Lima, Arequipa, de Colca vallei en de Ica regio. In 2018 heb ik deze bestemmingen al eens bezocht, maar toch heb ik ook nu weer een hoop nieuwe dingen gezien en onvergetelijke herinneringen gemaakt. Lees hieronder mijn ervaringen over mijn tweede reis naar Peru.

Verwen je smaakpapillen in de beste restaurants van Lima

De eerste drie nachten van onze reis verblijven we in de bruisende hoofdstad van Peru. Lima kan worden onderverdeeld in verschillende wijken met elk hun eigen karakter. Ons hotel ligt in de wijk Miraflores, de exclusievere en mooiste wijk van Lima. De wijk ligt direct aan de kust en boven op een klif waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de Grote Oceaan. Omdat Miraflores één van de veiligste wijken van Lima is, vind je hier de meeste hotels.

Ook zijn er veel goede restaurants waar je kan genieten van het beste van de Peruviaanse keuken. Peru staat wereldwijd bekend om de gevarieerde en verfijnde keuken die steeds meer internationale erkenning krijgt. In Lima vind je een aantal van de beste restaurants ter wereld. ’s Middags lunchen we bij het Cala restaurant. Je hebt hier niet alleen een mooi uitzicht op zee, maar het eten is ook nog eens fantastisch. ’s Avonds is er gereserveerd bij het Kimo restaurant dat te vinden is op de 17e verdieping van het Iberostar hotel. Dit populaire restaurant staat bekend om de Nikkei gerechten; een unieke fusion van Japanse en Peruaanse keukens. We besluiten verschillende dingen uit te proberen en bestellen ceviche, sushi, sashimi en tiradito (dunne plakjes vis in een pittige saus). De smaken zijn echt perfect in balans en elk gerecht is god-de-lijk!

Fietstocht en pisco sour workshop in de hippe wijk Barranco

De hippe en kleurrijke wijk Barranco is de gezelligste wijk van Lima. Het is hier rustiger dan in het bruisende Miraflores. Vroeger was Barranco de thuisbasis van beroemde kunstenaars die de wijk een uniek karakter hebben gegeven. Overal kom je kunstwerken en street-art tegen.

In Barranco krijgen we een rondleiding door Hotel B, één van de meest stijlvolle boetiekhotels in Lima. De rondleiding eindigt op het dakterras waar de barman ons staat op te wachten. Het is tijd voor een Pisco Sour workshop. De Pisco Sour is de nationale cocktail van Peru en bestaat uit pisco (een gedistilleerde drank gemaakt van druiven), limoensap, suikersiroop, eiwit en angostura bitters. Al deze ingrediënten staan netjes uitgestald voor ons op tafel. De barman legt uit wat precies de verhoudingen zijn zodat wij vervolgens alles lekker door elkaar kunnen shaken. Onze eigengemaakte cocktail smaakt heerlijk!

Na de workshop maken we ons klaar voor een fietstocht door Barranco. Wellicht was het verstandiger geweest om eerst te gaan fietsen en ons daarna vol te gooien met cocktails, maar gelukkig gaat alles goed. Halverwege parkeren we de fiets aan de kant van de weg om vervolgens door de straten van Barranco te lopen. We bezoeken de bekende Puente de los Suspiros. Als je deze houten brug oversteekt terwijl je je adem inhoudt en een wens doet, zal volgens de legende je wens uitkomen. Het zal mij benieuwen!

Hoogtepunten van de witte stad Arequipa

Vanuit Lima vliegen we in een uurtje naar Arequipa. Deze stad ligt op 2.300 meter hoogte en wordt ook wel de witte stad genoemd omdat veel gebouwen hier gemaakt zijn van sillar, een wit vulkanisch gesteente. Gedurende twee dagen bezoeken we de vele bezienswaardigheden die Arequipa te bieden heeft. Zoals het Carmen Alto uitzichtpunt waar je een mooi uitzicht hebt op de drie vulkanen die de stad omringen, het centrale plein genaamd Plaza de Armas dat wordt omringd door indrukwekkende koloniale gebouwen waaronder de prachtige kathedraal, de San Camilo markt, een nabijgelegen steengroeve waar we een demonstratie krijgen van een steengroevewerker, het iconische Yanahuara uitzichtpunt waar je door de witte bogen een mooi uitzicht hebt op de Misti vulkaan en de oude San Lázaro wijk.

Wat mij betreft zijn het Santa Catalina klooster en het Museo Santuarios Andinos de meest interessante bezienswaardigheden van Arequipa. Het Santa Catalina klooster is eigenlijk een soort stad in een stad met smalle straatjes, pleinen, fonteinen, kapelletjes en kloostergangen. Ik kan haast niet stoppen met foto’s maken, zo mooi is het hier. Hoewel het grootste deel van het klooster is opengesteld voor publiek, is er een apart afgesloten gedeelte waar tot op de dag van vandaag nog nonnen leven.

Het Museo Santuarios Andinos is een archeologisch museum dat vooral bekend is vanwege het ‘ijsmeisje’ Juanita. In 1995 werd op de top van de Ampato vulkaan het bevroren lichaam van een 14-jarig Inca meisje gevonden. Door de smeltende gletsjers kwam haar lichaam aan het oppervlak. Ze lag op een hoogte van 6.300 meter waardoor het lichaam (inclusief organen) in uitzonderlijk goede staat is gebleven. De Inca’s hebben haar meer dan 500 jaar geleden geofferd aan hun goden, iets wat toen heel gebruikelijk was. Nu wordt ze in een speciaal ontworpen vriezer tentoongesteld. Dit museum en het verhaal van Juanita zijn enorm interessant en het is bizar hoe haar lichaam al die honderden jaren zo goed bewaard is gebleven.

Van 2.300 meter hoogte naar bijna 5.000 meter hoogte

Vanuit Arequipa rijden we nog verder het Andesgebergte in. Tijdens de schilderachtige en indrukwekkende rit passeren we het Aguada Blanca Nationaal Reservaat. In dit uitgestrekte gebied van hoogvlaktes en wetlands spotten we alle vier de kameelachtigen: lama’s, alpaca’s, vicuña’s en guanaco’s. Wat een geluk hebben we! Halverwege maken we een korte stop bij een winkeltje langs de weg. Hier drinken we een kopje speciale Andes thee met daarin verschillende planten, waaronder coca bladeren. Ook kopen we een zakje met losse coca bladeren waar we onderweg op kunnen kauwen. De bladeren helpen namelijk bij het bestrijden van hoogteziekte. Maar echt lekker vind ik ze persoonlijk niet.

Bij de Patapampa Pass bereiken we het hoogste punt dat op maar liefst 4.910 meter hoogte ligt. Vanuit ons busje lopen we, bijna in slow motion, naar Mirador de los Andes. Elke stap die je op deze hoogte zet, zorgt ervoor dat je steeds meer buiten adem raakt. Bij Mirador de los Andes genieten we van een prachtig panoramisch uitzicht over de omliggende bergketens en vulkanen.

Overnachten bij een lokale familie

Na het bereiken van het hoogste punt dalen we (gelukkig) weer af naar het kleine Andesdorpje Coporaque dat op 3.600 meter hoogte ligt. Hier overnachten we bij 4 verschillende lokale families. Als we aankomen, worden we ontzettend liefdevol ontvangen. We krijgen van iedereen enthousiast een hand en twee kussen. Ze hebben voor ons een lekkere lunch klaargemaakt die bestaat uit kippensoep, quinoa met alpaca vlees en groenten.

Na de lunch bezoeken we de plaatselijke kerk en krijgen we een rondleiding door het cultureel centrum waar ze laten zien hoe ze onder andere sjaals en riemen maken. Samen met Fredy loop ik naar zijn huis waar zijn vrouw Carmen al druk bezig is met het voorbereiden van het diner. Als je denkt dat overnachten bij locals betekent dat je back to basic gaat, heb je het goed mis. Mijn kamer is hartstikke mooi ingericht met een enorm tweepersoonsbed en doet absoluut niks onder voor een ‘normale’ hotelkamer. Je moet er wel rekening mee houden dat de kamer geen verwarming heeft. Maar de 5 dekens die op bed liggen (en een warme kruik) zorgen ervoor dat je het ’s nachts niet koud hebt. Daarnaast komt er geen warm water uit de kraan, maar een keertje niet douchen of koud douchen, overleef je natuurlijk ook wel.

Traditioneel vertier

Nadat we onze spullen in de kamers hebben gelegd, keren we weer terug naar de keuken waar Carmen voor ieder van ons een setje traditionele kleding heeft klaargelegd. Terwijl zij ons helpt met het aantrekken van de kleurrijke kleding, zet de vrolijke Fredy een gezellig muziekje aan. Samen met hem draaien we tientallen rondjes en huppelen we langs de eettafel en het haardvuur. Daarna wandelen we naar het huis van één van de andere families waar we met de hele groep samenkomen bij een kampvuur. Iedereen heeft traditionele kleding aan en dat zorgt ervoor dat we ons écht even onderdeel voelen van het lokale leven in de Andes. Uiteindelijk keert iedereen weer terug naar ‘zijn eigen huis’ waar we samen met de familie genieten van een lekkere maaltijd. De volgende ochtend is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen van Fredy en Carmen en de andere families. Iedereen krijgt een dikke knuffel. Deze mensen zijn zó ontzettend lief. En deze ervaring was ongelooflijk bijzonder, echt één om nooit meer te vergeten!

Andescondors spotten in de Colca vallei

De Colca vallei staat bekend om de prachtige landschappen met steile rotswanden en vele landbouwterrassen. Het is tevens één van de beste plekken om de Andescondor te spotten, één van de grootste vliegende vogels ter wereld. De condor heeft een vleugelspanwijdte van maar liefst 3 meter en kan wel 50 jaar of ouder worden. Ze staan bekend om hun vermogen om lange afstanden te vliegen zonder veel met hun enorme vleugels te slaan. Ze maken namelijk vooral gebruik van de opstijgende warme lucht. Helaas hebben wij de pech dat het vandaag erg bewolkt is en er weinig wind staat. Niet de ideale omstandigheden om de Andescondor te kunnen spotten. Maar na lang wachten en eindeloos de vallei in staren, wordt ons geduld beloond en zien we een zwerm van ongeveer 10 condors voorbij vliegen. Wat een indrukwekkende vogels zijn het!

Overnachten tussen de wijngaarden bij Viñas Queirolo

Vanuit Arequipa vliegen we terug naar Lima en daarna rijden we in ca. 5 uur richting het zuiden, naar het plaatsje Ica. Hier overnachten we op een hele bijzondere locatie. Viñas Queirolo is een bekende wijnmakerij die in 1880 is opgericht door een Italiaanse immigrant. Toen was het nog een klein familiebedrijf, gevestigd in Lima. Later werd er uitgebreid naar de Ica regio omdat het droge klimaat en de vruchtbare grond hier perfect zijn voor wijnbouw. Viñas Queirolo produceert niet alleen wijnen, maar ook pisco, wat wordt gemaakt van gefermenteerd druivensap.

Het mooiste van alles is dat er op hun terrein ook een prachtig hotel is gebouwd en daar mogen wij een nachtje blijven. Bij aankomst rijden we over een enorme oprijlaan, langs de wijnranken, naar de receptie. Daarna genieten we van een heerlijk diner in het restaurant waar we uiteraard ook hun wijn uitproberen. De volgende ochtend krijgen we een rondleiding en leren we hoe de wijn en pisco gemaakt worden. De rondleiding wordt afgesloten met een proeverij. Daarna stappen we op een mountainbike voor een korte fietstocht langs de wijngaarden.

Sandboarden en dineren in de woestijn

Het kleine dorpje Huacachina staat bekend om zijn unieke ligging rond een natuurlijke oase midden in een woestijn. Hier stappen we in een 4×4 buggy en krijgen we de vraag: ‘Wil je snel of langzaam?’. Daar hoeven we niet lang over na te denken. Snel natuurlijk! In het wagentje crossen we als een gek door de betoverende zandduinen. Onderweg wordt er verschillende keren gestopt en komen de sandboards tevoorschijn. Als de chauffeur de sandboard met de punt over de rand van de hoge duintop heeft gelegd, ga ik er op mijn buik op liggen en glijd ik in volle vaart naar beneden. Wat een gave ervaring!

Na deze buggytocht bezoeken we ook de duinen van Paracas. Hier stappen we weer in een nieuwe buggy en maken we tijdens het zogenaamde ‘gouden uurtje’ een prachtige rit door de duinen. We genieten van een adembenemende zonsondergang en tegelijkertijd zien we de volle maan opkomen. Het wordt snel donker dus rijden we verder in de buggy’s. Opeens komen we de hoek van één van de duinen om en zien we daar een soort mini kamp opgebouwd staan met een kampvuur, gezellige zitjes en een prachtig gedekte tafel. Midden in de woestijn, onder een prachtige sterrenhemel en het heldere licht van de volle maan genieten we van een lekkere borrelblank en een nog lekkerder diner. Wat een onvergetelijke avond!

Pinguïns en zeeleeuwen spotten op de Ballestas eilanden

We eindigen onze rondreis door Peru met een bezoek aan de Ballestas eilanden. Deze groep kleine rotsachtige eilanden wordt ook wel de ‘Galápagos voor de armen’ genoemd vanwege het rijke dierenleven. De eilanden zijn beschermd en dus is het verboden om hier aan land te gaan. In plaats daarvan worden er boottochten georganiseerd. Nadat we in de haven aan boord zijn gestapt van onze eigen privéboot, varen we langs de kust van Paracas. De eerste zeevogels worden gelijk gespot!

Vervolgens doemt de iconische Candelabro op, een mysterieus geoglief die in de heuvel gegraven is. De enorme tekening, in de vorm van een kandelaar, is ongeveer 180 meter lang en goed te zien vanaf de boot. De exacte oorsprong en betekenis van de geoglief zijn tot op de dag van vandaag nog steeds onbekend. We laten de kust van Paracas achter ons en zetten koers richting de rotsachtige eilanden. Zodra we dichterbij komen, zien we heel kort wat zeeleeuwen vlak naast de boot zwemmen. Even verderop zien we pinguïns rond waggelen. Wat een leuke beestjes zijn dit toch. Je moet soms goed kijken, want ze gaan aardig op in de kleuren van de rotsen.

Als we terug zijn bij ons hotel in Paracas kunnen we nog even relaxen bij het zwembad totdat het tijd is om terug te keren naar Lima en terug te vliegen naar Amsterdam. Peru blijft me elke keer weer verbazen. Er valt zo ontzettend veel te ontdekken! Het land heeft zoveel te bieden en bovenal is het ongelooflijk divers. Dat is waarom Peru één van mijn favoriete landen in Zuid-Amerika is! Ik weet zeker dat het niet lang zal duren voordat ik voor de derde keer die kant op ga.

Tips

  • Houd er rekening mee dat het tijdens de winter (mei t/m oktober) in Lima erg mistig kan zijn. De mist is vooral merkbaar in de ochtend en kan soms aanhouden tot in de middag. De luchtvochtigheid is hoog in deze periode. In de zomermaanden (november t/m april) is het zonniger en warmer in Lima.
  • De meeste toeristen verblijven in Lima in de wijk Miraflores. Maar houd je van creatieve vibes, koloniale architectuur, sfeervolle straatjes, hippe restaurants en bars en gezellige cafés? Kies dan voor een accommodatie in de wijk Barranco.
  • Omdat Arequipa op een hoogte ligt die tussen het zeeniveau en de hogere Andes ligt, stelt het je in staat om langzaam aan de hoogte te wennen voordat je naar nog hogere gebieden reist. Dit kan de kans op hoogteziekte verminderen en maakt het acclimatiseren makkelijker.
  • Houd je ervan om tijdens je vakantie lokale gerechten uit te proberen? Ga dan eens eten bij een picantería. Deze traditionele restaurants serveren vaak authentieke Peruaanse gerechten die rijk zijn aan smaken en kruiden. Vooral in Arequipa is de picantería-cultuur erg sterk.
  • Hoe voorkom je dat je tijdens je reis last krijgt van hoogteziekte? Zorg ervoor dat je de reis, qua hoogte, rustig opbouwt zodat je lichaam hier langzaam aan kan wennen. Drink veel water. Liever geen alcohol of cafeïne. Kies voor lichte maaltijden die makkelijk verteerbaar zijn. En doe vooral lekker rustig aan en pas je (wandel)tempo aan als je voelt dat dit nodig is.
  • Als je de Colca vallei bezoekt, is het verstandig om verschillende laagjes kleding aan te trekken. Overdag is het prima vertoeven en liggen de temperaturen tussen de 15°C en 20°C, zeker als de zon schijnt. De UV-straling kan erg sterk zijn dus smeer je goed in. Op een bewolkte dag is het een stuk koeler (5°C) en ’s nachts kan de temperatuur zelfs dalen tot het vriespunt.
  • In de (late) ochtend begint de zon de grond voldoende te verwarmen, waardoor opstijgende warme luchtstromen ontstaan. Dit is het beste moment om de Andescondor te spotten.
Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text  Save as Text